Avrasya Tüneli Motosiklet Geçiş Ücreti 2023

5 Aralık 2022
Avrasya Tüneli Motosiklet Geçiş Ücreti 2023

Trafik özellikle kıtalar arası geçişi sağlayan köprülerde oldukça yoğun. Anadolu ve Avrupa arasındaki geçiş geçmiş dönemlerde yalnızca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden gerçekleşiyordu. Ciddi bir yoğunluk oluştuğu için bir süre sonra Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açıldı ve köprü trafiği paylaşılmış oldu. Ancak bu da İstanbul için yeterli değildi. Önce 2016’nın Ağustos ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Aynı sene Aralık ayında ise Avrasya Tüneli’nin açılışı yapılarak kıtalar arası geçişlerde yepyeni rotalar ortaya çıktı. 

Gündüz

20,7 TL

Gece

10,35 TL

Avrasya Tüneli kıtalar arası geçiş rotaları arasında en güneyde yer alan seçenek. Direkt olarak iki yakanın önemli ilçelerine bağlanan bu tünel insanlar için son derece önemli. Özellikle bu ilçelerde çalışan kişiler için muhteşem bir kolaylık ortaya çıkarıyor. Kurulduğu andan sonra geçiş ücretleri ile eleştirilen tünel motor tutkunları tarafından farklı bir yönden daha eleştiriliyordu. Çünkü bu harika tünele motosiklet girişi yasaktı. 

2022’nin Mayıs ayına kadar Avrasya Tüneli’ne motosiklet alımları yasaklanmıştı. Haliyle Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti de bulunmamaktaydı. Bunun sebebi olarak da tünel giriş ve çıkışlarında yaşanan hava akımının motosikletleri zorlayabilmesi olarak gösterildi. Bir süre sonra bu sorunun çözüleceği ve motosikletlerin geçiş yapabileceği de belirtilmişti. 2022’nin Mayıs ayında yeni bir karar açıklandı ve motosikletlerin de tünelden geçişi açılmış oldu. 

Avrasya Tüneli Motosiklet Geçiş

Avrasya Tüneli Motosiklet Geçiş

İstanbul’da ücretli geçiş noktaları için belirli bir düzen yer alıyor. Araçların ücretleri geçiş noktalarını kullanabilmesi için HGS adı verilen geçiş üyeliklerinin bulunması gerekli. Hızlı Geçiş Sistemi olarak tanımlanan bu sisteme üye olmayan araçların düzenli olarak ücretli geçişleri kullanması mümkün değil. Motosikleti olan kişilerin Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti ödemeden önce HGS kayıtlarını gerçekleştirmesi gerekli. 

HGS kayıt işlemleri için aracınızın ruhsatıyla birlikte size en yakın PTT şubesine gitmeniz yeterli oluyor. Aracınıza ait bir HGS etiketi basılıyor ve bu etiket sizlere takdim ediliyor. Aynı zamanda mobil uygulama üzerinden de sisteme giriş yapıp aracınızın durumunu kontrol edebiliyorsunuz. Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti ödeyebilmek için ilk olarak hesabınızda bakiye olması gerekli. Bu yüzden sisteme kayıt olduğunuz dönemde en azından 50-100 TL tutarına bir bakiye yüklemeniz sizin yararınıza olacaktır. 

HGS etiketinize paranızı yükledikten sonra yapmanız gereken ekstra bir işlem kalmıyor. Artık İstanbul içerisinde yer alan ücretli geçiş noktalarının tamamından sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Bu aşamada sahip olduğunuz sistemdeki bakiye devreye giriyor. Eğer bakiyeniz yeterli değilse (-) bakiyeye düşebilirsiniz. Böyle bir durumda dahi 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız herhangi bir ceza almıyorsunuz. 

Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti 2022 senesi için 20.7 TL olarak açıklandı. Yapılan bu açıklamaya göre tünelin iki giriş noktasının herhangi bir tanesinden girişini gerçekleştiren motosikletlerden 20,7 TL tahsil edilecek. Tahsilat için giriş kısımlarında beklenmesi gerekmiyor. Direkt olarak geçiş yapıldığında mevcut ücret HGS bakiyenizden düşecektir.  

Avrasya Tüneli Motosiklet Cezası

HGS kaydı bulunmayan ya da bakiyesi yetersiz kalan kişiler Avrasya Tüneli’ni kullandıklarında cezalı duruma düşerler. Ancak bu aşamada telaş edecek bir durum olmaz. Çünkü ilk 15 günlük süre içerisinde ödeme yapıldığında hiçbir ceza uygulanmamaktadır. HGS kaydı olmayan bir motosiklet ile tünelden geçtikten sonra PTT şubesine giderek Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti ödemeniz durumunda hakkınızda hiçbir yasal işlem uygulanmayacaktır. 
Tünelden geçiş sonrasında bakiyeniz ya da kaydınız bulunmuyorsa ve 15 gün içerisinde bu ödemeyi yapmadıysanız Avrasya Tüneli motosiklet geçiş ücreti kadar bir ceza alırsınız. 15 gün ile 45 gün arasındaki dönemde ödeme yapmanız durumunda 20,7 TL ceza almış olursunuz ve toplamda tünelden geçmek için 41,4 TL ödersiniz. 

Ödemeniz 45 günü aştığı durumda ise cezanız 4 katına çıkar ve 82,8 TL olarak belirlenir. Buna bir de geçiş ücretini eklediğinizde 103,5 TL ödeyerek tünelden geçmiş olursunuz. 

Motosiklet içerikleri ilginizi çekebilir;

Honda Motosiklet Fiyat Listesi

En İyi Elektrikli Motosiklet

Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti

2023 Motosiklet Fuarı

Sıfır Motor Alırken Masraflar

Haber Yorumları
2021-2024 © Motosikletalsat.com Tüm Hakları Saklıdır.